Marie Kristýna Altenburg

 JMÉNO
Maria Christina Elizabeth Alice Renata Gabriela

TITULY
princezna z Altenburgu

DYNASTIE
Habsbursko-Lotrinská
Altenburská linie

DATUM A MÍSTO NAROZENÍ
1923 Zywiec, Polsko

DATUM A MÍSTO ÚMRTÍ
2012 Zywiec, Polsko

POHŘBEN / A
rodinná hrobka zámku Zywiec





OTEC
Karel Albrecht Altenburg 1888 - 1951

MATKA
Alice Ankarcrona 1889–1985, švédská šlechtična

MANŽEL / KA
svobodná

DĚTI
-

ZAJÍMAVOSTI
Předkové Marie Krystýny získali Žywiec na počátku 19. století, po rozdělení Polska mezi Rusko, Prusko a Rakousko. Když v roce 1939 vypukla válka, její otec Karol Olbracht, důstojník polské armády, se odmítl prohlásit Němcem, nacisté ho deportovali do pracovního tábora a palác zabavili. To však nezabránilo jeho manželce v tom, aby se připojila k polskému hnutí odporu a jeho syn vstoupil do polské armády v Londýně. Když Polsko znovu získalo nezávislost, přijal dědeček Marie Krystýny, velkovévoda Karol Stefan, polskou státní příslušnost a tím zachoval rodinný majetek. Monarchisté mu dokonce nabízeli polský trůn. Během druhé světové války musela rodina opustit Polsko a usadili se ve Švédsku. Marie Kristýna pak přesídlila do Švýcarska. 
V roce 2001 město vévodkyni pozvalo, aby žila v Žywci. Nabídlo jí na doživotí malý byt v přízemí paláce - v místech, kde byla původně míčovna. Stará dáma je odkázána na invalidní vozík a z nového bytu může vyjíždět do parku.

Maria Krystýna se stejně jako její dědeček cítí jako Polka: "Nejsem Rakušanka. Mou mateřštinou není němčina, ale polština. Není to legrační? Bydlím jako nájemnice ve vlastním paláci," svěřuje se sedmaosmdesátiletá dáma s úsměvem.







zámek Zywiec